5 Çayı Menüsü Tarifleri - Hatay Tarifleri ile 5 Çayı Ayrı Bir Güzel
5 Çayı Menüsü Tarifleri - Hatay Tarifleri ile 5 Çayı Ayrı Bir Güzel
İkindi zamanı geldi beş çayına buyurun hanımlar ev hanımı bu
kadar hamarat olursa tencere tencere yaptığı dolmaları en az 12 kişiye yeter
çağırdığı misafir 6 gerisine gelecek var mı?
İkramlıkları abarttığımız doğrudur ama bazen hakkaten dozunu
kaçırıyoruz galiba. Beş çayına böyle hamarat olursanız gelende olur gitmek
istemez tabi. Beş çaylarına aslında gelenlere göre menü çıkarmak daha doğru
doğru.
Bazılarımız beş çayında ağır ve lezzetli geleneksel tarifler
ve özenle yapılmış ikramlıklar tercih edenlere bu menüyü tavsiye ediyoruz.
Sarma ve dolmayı zeytinyağlı olarak hazırlanmış olan ikindi çayı
menüsü tek sarma yerine lahana, patlıcan, biber, yaprak sarması ve kabak ile
koca bir tencere karışık dolma hazırlamış çayın yanında öyle lezzetli oldu ki
ancak yemeniz gerek.
Karışık dolma bile
yeter aslında çayın yanına ama tuzlu ve tatlı ikramlıkları ile beş çayı
menüsünü çıkarmış.
Beş çaylarında ikramlıkların daha hafif olmasını
istiyorsanız farklı menüler tercih edebilirseniz. Hafif olacak olan tariflerde
doyurucu ve daha az yağlı ve kolay pratik tarifler tercih de edebilirsiniz ama
uzun yaz günlerinde zeytinylağlı ve şerbetsiz tatlıları yanında ağır olmayacak
ama kan şekerinizi yükseltecek düzenleyecek yiyeceklerde önemli.
İkindi menülerinde severek yapacağınız ve tüketeceğiniz
tuzlu tahinli kurabiye hatay’a özgü kömbe, ve karışık dolma, yanına çay eeeee
daha ne olsun ekmeğimiz vardı elhamdülillah.
İkindi menülerinde sarma yapacaklara tavsiyem bol
zeytinyağlı ve az acılı olamasıda ayrıca lezzetli oluyor.
Tuzlu kurabiye birçok tarif yedim ama tahinle yapılan bu
tuzlu kurabiye ayrıca lezzetliydi demeliyim ama herkesin damak zevki ayrı tabi.
Kömbe tercihi yapacak olanlara ise kömbe yapmak zahmeti az
olsa da misafir sık sık kabul edenler beş çayı menüleri veya ikindi çayı gün
sık sık misafiri olacaklara önceden hazırlamanız gerek pişirim fırınınız varsa
mutlaka orada yaptırmalısınız.
Kendi ev fırınızda yapacaksanız vaktiniz uzun olması gerek
pişme süresi uzun olduğundan ve yapacağınız malzeme göre de değişse de kömbe
dedeğin az yapılmaz zaten.
Kömbe uzun süre kapalı cam kavonozlarda kaldığı için her
zaman çıkartıp misafirlere ikram edebilirsiniz yanına hazırlayacağınız ana bir
yemek veya ikramlıkla çok güzel kendi menünüzü oluşturabilirsiniz kömbe
gerçekten çay yanına çok güzel giden bir ikramlık şekeri az doyurucu ve
yumurtasız olduğu için kokusu da yok.
Tahinli tuzlu kurabiyede önceden yapılan ve kapaklı cam
kavonozlarda yine uzun süre saklayabileceğiniz güzel bir tarif. Tuzlu kurabiyelerde
istediğiniz lezzeti alamıyorsanız tahinli kurabiyenin tarifini alır almaz
paylaşırım buradan.
Kurabiyeleri tuzlu yapacaklara tarifi gevrek kalacak
bayaşlaması için ilk sıcaklığı geçer geçmez hemen cam kavonaza alırsanız daha
uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
İkindi menüsünde yeni olanlara işte günün ikindi yani beş
çayı menüsü.
Karışık sarma dolma
Tahinli tuzlu kurabiye
Kömbe
İyi demlenmiş seylan çayı
Bol bol munabbet .
Size tavsiyem kişi sayınız çok değilse aşırıya kaçmamanız
kilolara dikkat!!!!
Sonrası malum yemekler ne kadar lezzetli olursa olsun
dozunda bırakmanın büyük faydası var.
Herkesin mutfak kültürü farklıdır sevdikleriniz olduktan
sonra aslında çok da ikramlıklara bakılmıyor.
Demlenen çayın yanında bol muhabbet dertdaşlarınız olsun
yeter J
Bir hadisle bitirmek istiyorum yemek yerken hepimizin
konuşmak iyi değil veya konuşma sohbet etme kavramı değiştirilmeye çalışıyor
oysa yemek yerken güzel ve temiz şeylerden bahsetmek kadar güzel bir şey yok
ikindi çaylarınızı bol ve güzel sohbetlerle süsleyin afiyet olsun.
Yemek yerken konuşma
adabı ile güzel bir hadis:
Sofrada hiç konuşmadan durmak uygun değildir.
Çünkü bu, İslam milletinin dışındaki kimselerin adetidir. Onlar
hırsla yemeğe yönelip, başka şeyle
ilgilenmezler. Halbuki bu, sofrada oturanlar arasında soğukluğa
sebeb olur….
Yorumlar
Yorum Gönder