5 Çayı Menüsü Tarifleri - Hatay Tarifleri ile 5 Çayı Ayrı Bir Güzel

5 Çayı Menüsü Tarifleri - Hatay Tarifleri ile 5 Çayı Ayrı Bir Güzel

İkindi zamanı geldi beş çayına buyurun hanımlar ev hanımı bu kadar hamarat olursa tencere tencere yaptığı dolmaları en az 12 kişiye yeter çağırdığı misafir 6 gerisine gelecek var mı?

İkramlıkları abarttığımız doğrudur ama bazen hakkaten dozunu kaçırıyoruz galiba. Beş çayına böyle hamarat olursanız gelende olur gitmek istemez tabi. Beş çaylarına aslında gelenlere göre menü çıkarmak daha doğru doğru.

Bazılarımız beş çayında ağır ve lezzetli geleneksel tarifler ve özenle yapılmış ikramlıklar tercih edenlere bu menüyü tavsiye ediyoruz.

Sarma ve dolmayı zeytinyağlı olarak hazırlanmış olan ikindi çayı menüsü tek sarma yerine lahana, patlıcan, biber, yaprak sarması ve kabak ile koca bir tencere karışık dolma hazırlamış çayın yanında öyle lezzetli oldu ki ancak yemeniz gerek.

Karışık  dolma bile yeter aslında çayın yanına ama tuzlu ve tatlı ikramlıkları ile beş çayı menüsünü çıkarmış.

Beş çaylarında ikramlıkların daha hafif olmasını istiyorsanız farklı menüler tercih edebilirseniz. Hafif olacak olan tariflerde doyurucu ve daha az yağlı ve kolay pratik tarifler tercih de edebilirsiniz ama uzun yaz günlerinde zeytinylağlı ve şerbetsiz tatlıları yanında ağır olmayacak ama kan şekerinizi yükseltecek düzenleyecek yiyeceklerde önemli.

İkindi menülerinde severek yapacağınız ve tüketeceğiniz tuzlu tahinli kurabiye hatay’a özgü kömbe, ve karışık dolma, yanına çay eeeee daha ne olsun ekmeğimiz vardı elhamdülillah.

İkindi menülerinde sarma yapacaklara tavsiyem bol zeytinyağlı ve az acılı olamasıda ayrıca lezzetli oluyor.

Tuzlu kurabiye birçok tarif yedim ama tahinle yapılan bu tuzlu kurabiye ayrıca lezzetliydi demeliyim ama herkesin damak zevki ayrı tabi.

Kömbe tercihi yapacak olanlara ise kömbe yapmak zahmeti az olsa da misafir sık sık kabul edenler beş çayı menüleri veya ikindi çayı gün sık sık misafiri olacaklara önceden hazırlamanız gerek pişirim fırınınız varsa mutlaka orada yaptırmalısınız.

Kendi ev fırınızda yapacaksanız vaktiniz uzun olması gerek pişme süresi uzun olduğundan ve yapacağınız malzeme göre de değişse de kömbe dedeğin az yapılmaz zaten.

Kömbe uzun süre kapalı cam kavonozlarda kaldığı için her zaman çıkartıp misafirlere ikram edebilirsiniz yanına hazırlayacağınız ana bir yemek veya ikramlıkla çok güzel kendi menünüzü oluşturabilirsiniz kömbe gerçekten çay yanına çok güzel giden bir ikramlık şekeri az doyurucu ve yumurtasız olduğu için kokusu da yok.

Tahinli tuzlu kurabiyede önceden yapılan ve kapaklı cam kavonozlarda yine uzun süre saklayabileceğiniz güzel bir tarif. Tuzlu kurabiyelerde istediğiniz lezzeti alamıyorsanız tahinli kurabiyenin tarifini alır almaz paylaşırım buradan.

Kurabiyeleri tuzlu yapacaklara tarifi gevrek kalacak bayaşlaması için ilk sıcaklığı geçer geçmez hemen cam kavonaza alırsanız daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır.

İkindi menüsünde yeni olanlara işte günün ikindi yani beş çayı menüsü.
Karışık sarma dolma
Tahinli tuzlu kurabiye
Kömbe
İyi demlenmiş seylan çayı
Bol bol munabbet .
Size tavsiyem kişi sayınız çok değilse aşırıya kaçmamanız kilolara dikkat!!!! 

Sonrası malum yemekler ne kadar lezzetli olursa olsun dozunda bırakmanın büyük faydası var.
Herkesin mutfak kültürü farklıdır sevdikleriniz olduktan sonra aslında çok da ikramlıklara bakılmıyor.

Demlenen çayın yanında bol muhabbet dertdaşlarınız olsun yeter J
Bir hadisle bitirmek istiyorum yemek yerken hepimizin konuşmak iyi değil veya konuşma sohbet etme kavramı değiştirilmeye çalışıyor oysa yemek yerken güzel ve temiz şeylerden bahsetmek kadar güzel bir şey yok ikindi çaylarınızı bol ve güzel sohbetlerle süsleyin afiyet olsun.

Yemek yerken konuşma adabı ile güzel bir hadis:
Sofrada hiç konuşmadan durmak uygun değildir.
Çünkü bu, İslam milletinin dışındaki kimselerin adetidir. Onlar hırsla yemeğe yönelip, başka şeyle

ilgilenmezler. Halbuki bu, sofrada oturanlar arasında soğukluğa sebeb olur….

Yorumlar

Popüler Yayınlar