Tulum Peynirli Pırasalı Omlet Tarifi - İlkbaharda Omlet Bir Başka Güzel
Tulum Peynirli Pırasalı Omlet Tarifi - İlkbaharda Omlet Bir Başka Güzel:
Sabah kahvaltısı günümüze nasıl gelmiş hiç bilenleriniz var
mı acaba önceleri kahvaltı var mıdır? Sorusu aklıma takıldı yazmanın verdiği
zevk bambaşka bildiğinizi uyguladığınızı önerileri blogumda paylaşmaktan
mutluluk duyuyorum duymasına ama birde bilmediklerim için okumaya ve
araştırmaya devam.
20. yüzyılın başlarından itibaren sanayileşmeye dayalı
olarak kahvaltı sofralarının ortaya çıktığını okuyunca ilginç geldi ama düşününce
ve yazının devamını okuyunca neden olduğunu anladım.
Önceleri ülkemize gelen kahve kültürü ile kahve altı olarak birkaç
lokma bir şeyler yeme alışkanlığı ardından iş yaşamı yanı sanayileşme başlaması
ile birlikte insanları çalışmada tok tutacak artık (kahve altı olarak değil öğün
olarak yapılan kahvaltı sofrası oluşmuş)
Kahve altı olarak başlayan ve kahvaltıya dönüşen günün ilk
saatlerinde yapılan kahvaltı günüz de oldukça önemli bir hayli yol kat etmiş
durumda.
Kahvaltı denilince yanında demli bir bardak çay ve
kahvaltıda insanın gözünün ve midesinin aradığı lezzetlerin başında ilk
sıralarda yumurta alıyor.
Yumurtada hatırı sayılır bir kahvaltılık denilebilir bunu
izleyen ise sanırım peynir
Hemen Osmanlı mutfağında tutulan notlar okuduğumda ne denli önemli
olduğunu fark ettim. Osmanlı döneminde
subh ve mesa yani sabah ve akşam yemekleri verildiğini kayıtlara geçmiş ve
bunun yanında sabah erken atıştırmalıklar ve güne kahve ile başlanıyormuş Osmanlı
dönemindeki iki öğün yemekler ecdadımızdan kalanlar gibi çok önemli ve anlamlı
olduğu düşüncesindeyim.
Kahvaltı nereden merak sardım araştırdım bilmiyorum ama iyi
yapmışım kahvaltı menüleri olmazsa olmazım benimdir zeytinim olacak, yumurta
olacak yada evde ne varsa olsa da olur bir dilim ekmekte yeter kanaat edene bir
dane zeytinde.
Kahvaltı önemseyenlerdenim aile olmanın verdiği en güzel şey
sanırım kahvaltı sorasın da artık bitir evladım kahvaltını, sütünü içmedin, geç
kalıyorsun tatlı bir sabah temaşası her gün tekrarlanan benim hayatım şu aralar
öyle en azından.
Bugün neşeli günlerden diyim iki haftadır ilk bahar
yorgunluğu çökmüştü üstüme insanın eli bile kalkası gelmiyor işte artık bu yorgunluk
yok erkenden kalkmakla birlikte mutfağın yolunu tuttum omlet yapmaya hadeeee.
Çayı demlerken iki kısa sürede hazır olan omlet mevsimin
artık sonlarında olmamızdan mıdır nedir pırasa sık sık yapar olmuşum tabi
yapraklarını atmıyorum ucuna kadar olanları değil de beyaz kısmına yakın olan kısımlardan
4 – 5 parmak kadar fazlası ile birlikte
ayırdım tabi yeni kahvaltı favorim tulum peyniri: tulum peyniri ile pırasa ikisi
bir arada ortasında birbirine tutan lezzet tabi ki yumurta çok lezzetli oldu
denemek isteyenlere tavsiye ederim.
Tulum peynirli pırasalı omlet nereden aklıma düştü bilmiyorum
ama mutfakta azla zaman geçiyorsanız çokta tarif aramanıza gerek yok.
Kahvaltıda dumanı üstünde tüten kısa sürede değişik
lezzetler arayanlara işte güzel ve doyurucu bir lezzet.
Tulum peynirli pırasalı omlet için gerekli malzemeler:
4 -5 adet pırasa en taze yaprakları
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı kadar tulum peyniri
1 çay kaşığı ucu karabiber
Tuz
Pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tulum peynirli pırasalı omlet hazırlanışı:
Pırasaları yapraklarını iyice yıkayın ve küçük küçük
doğrayın.
Tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ alın ve ısınınca pırasaları
ekleyin karabiber ve tuz ilave ederek arada karıştırarak pişirin.
Yumurtayı tuz ile derin bir kapta iyice çırpın.
Pişen pırasalar tavadan alın ve 1-2 dakika soğumasını
bekleyin ardından çırpılmış yumurtaların içine ilave edin.
İyice çırpın ve geriye kalan bir çorba kaşığı sıvıyağı
tavaya alın üzerine dağınık bir şekilde tulum peynirli pırasalı omleti dökün ve
üzerine tulum peynirini gezdirin ve pişene kadar kapak kapatabilirsiniz üzerine
pul biber ilave edin ve tavadan alırken kapatarak servis yapın çayınızda
hazırsa kahvaltıya başlamak için ne duruyorsunuz.
Afiyet olsun güne sevdiklerinizle geçirmeniz dileği ile
Yorumlar
Yorum Gönder