Tandırda Biberli Ekmek Keyfi - Geleneksel Lezzetimiz Biberli Ekmek Tarifi

Tandırda Biberli Ekmek Keyfi - Tandırda Bir Başka Güzeldir Biberli Ekmek

Böreklerin sultanıdır tandırda biberli ekmek önceden ne evlerde fırın vardı nede bu kadar çok pişirim fırınları kadınlar vardı elleri ekmek kokan emek kokan ve zahmetine aldırış etmeden evine ekmek hazırlamak zorunda olan kadınlar vardı.

Günümüzde bu durum artık çok farklı eski yaşam döngüsü yerine alternatiflerle dolu bir yaşam yaşıyoruz bir çoğumuz köylerde hala ekmek yapan kadınlar ama artık her köyde bile bir fırın var nedeni ise artık ekmek yapan kadınlarımızın azalması oluyor.


Şehirde bazı mahelleler de çok az olarak gördüğünüz tandırlar hala var veya bazı yol kenarlarında çoğu zaman yolculuk yaptığımda köy yollarında, şehirler arası yollarda rastladığım tandırlar oluyor biberli ekmek yapılır tandır ekmeği bulunur veya sac ekmeği bulunur diye yazılarda var sizlerde görmüşsünüzdür.

Ama ben bgün bizzat kendim tandır ekmeği yaptım kendim o kadar maharetli değilim ama neyse ki insanın kendisine değer veren bir sokum ekmeği bile bölüp paylaşacak kadar yüreği zengin insanlar var.

Canım teyzem bize bugün tandır ekmeği yaptı ama biberli ve yoz ekmeği gerçekten büyük bir emek ile hazırlanması ve tandırda pişirme süresi oldukça zahmetli oluyor.
Tandır ekmeğini öyle herkesin yapması da zaten mümkün değil pratik olmak gerek tandıra vurduğun ekmeği birde geri alması var ne sert vurmalısın nede yumuşak yumuşak vurursanız ekmek pişmeden düşer sert vurulursa da tandırdan çıkmaz ikisinin arası olması gerek.

Tandır Kurulumu ve Yapımı:
Tandır imece usulu yapılır çoğu mahellerlerde özel olarak bahçeli evleri olanlar kendi masrafları ile kendilerine özel yaparlar. Tandır taşları özel olarak topraktan yapılıp satılıyor istediğiniz yere de sipariş verebiliyorsunuz.

Tandırı kurması da bihayli zor onun içinde özel topraklarla birkaç bayan bir gün yapması için vakit yaparlar ve tandırı 1 gün boyunca sürekli yakarak pişirime gelmesine hazır ederler bundan sonra tandır kurulumu hazır olmuştur ve artık kim ne zaman isterse o mahallede tandırda ekmek yapabilir yani tandır kurulumu ve parası mahellecek imece usulü toplanıp parası ve malzemeli emeği hep beraber yapılır tandır demek küçük o mahellenin fırını demek oluyor velhasıl kelam.

 Bu araya sıkıştırıveriyem tandırda ekmek görsellerini dedim:

Tandırda Ekmek Nasıl Yapılır?
Tandır kurulumunu anlattıktan sonra gerisi hamurun mayalanması ve tandırı ateşledikten sonra geriye kalan yumakları kesmek ve ilk kestiğiniz yumaktan başlayarak ekmeği parmaklarınızla yaslamak ve büyütüp kereye yerleştirmek ve tandıra vurmak sonraki aşama pişen ekmeği tandırdan çekmek sonrası afiyetle tüketmeye kalıyor.

Tandırda biberli ekmek yapmak için hamur yumaklarını biraz daha küçük olarak tutmak gerek biberli ekmek iç malzemesinde peynir kullanılmaz peynir biberli ekmek içinden tandıra düşer hamurun üstünde durmaz.

Biberli ekmek yumağı biraz büyütülür içine bir miktar iç malzemesi konulur ve yeterli büyüklükte geldiğinde el ile tandıra vurulur biberli ekmek yapanlar tandırın harareti azalınca vurulur yoksa ekmek yenmeyecek kadar yanar malum her işin bir püf noktası ve yapılış aşamasında uyulması gerekenler var.


Tandırda ekmek fotoğrafları ile size özlediğiniz lezzetleri hatırlatayım dedim ama keşke bu kültürü her yerde her mahallede yaşayabilsek. Residanstlarımız var bizim artık sitelerimiz var mahelle yerineL

Yorumlar

Popüler Yayınlar