Lebeniye Çorbası Tarifi - Mardin Yöresi Lebeniye Çorbası Tarifi
Lebeniye Çorbası Tarifi - Mardin Yöresi Lebeniye Çorbası Tarifi:
Yöresel
tarifler beni benden eder nedeni birçok farklı kültür yaşıyor olmamız bizim
zengin kültür sahibi yanında zengin bir mutfakta getiriyor işte doğunun
başkenti Mardin’nin yöresel lezzetlerinden birisi kolay ve etsiz olarak
hazırlayacağınız lebeniye çorbasını merak edenler yapmak isteyenler işte tarif.
Mardin
yöresine uzanıyoruz bugün lebeniye çorbası deniliyor bu çorbaya ama her yörede
farklı olarak ta yapılıyor kimisi dana eti ve nohut ekleyerek kimisi sade
dövmelik buğday ile yapıyorlar.
Lebeniye
çorbası tarifini yapacaklar birkaç gün buzdolabında saklayabilirler.
Hazırlaması
kolay değil iki kişi olursanız yaparken daha rahat pişireceğiniz bu tarifi tek
kişide yaparsanız ama kaynamaya başlama esnasında uzun uzun karıştırmanız gerek
zahmetli yemeklerden demeyeceğim ama başında durmanız gereken bir tarif.
Lebeniye
çorbası için yoğurt şart ayran çorbasına benziyor ama ayran çorbası değil
lezzeti daha yoğun ve buğday ile hazırlandığı için ekstra sağlıklı denilebilir.
Lebeniye
çorbası yapmanın tam zamanı şu mevsimde nedeni ise artık mevsim ilkbahar günler
artık daha uzun ve insan daha sık acıkıyor işte elinizin altında bulunacak
güzel hafif sağlıklı bir çorba lebeniye. Çocuklar için besleyici bir tarif.
Lebeniye
çorbası kalabalık sofralarda çok uygun bir yemek malum yöresel bir lezzet
yöresi Mardin, olunca gerçekten kalabalık sofralar için hazırlandığı belli
oluyor zaten sizce de öyle değimli. Bu çorbayı yapıp da az yapanı da görmedim
aslında ben küçük bir aile olan kişiden aldım tarifi ama yapanların üç kilo beş
kilo yoğurt ile yaptıklarına çok şahit oldum.
Yöresel
tatlara hayranımdır aslında nedeni yörenin geleneklerini anlattığı gibi yemek
kültüründen neleri sevdiğini anlatır gibilerdir et yemekleri meşhurdur Mardin,
yöresinde ama çorbaları da gerçekten harika lezzetleri barındırıyor.
Mardin
yöresinde etsiz yemek olmaz diye duymuştum gerçektende aşağı yukarı öyleymiş
bugün daha hafif bir tarif ile yapacağımız lebeniye çorbasını sizlerde severek
yapacağınızdan eminim.
Bu
tarifi her zaman duyar ve lezzetini sürekli olarak merak ederdim artık neden bu
çorbayı tercih ettiklerini şimdi daha iyi anlıyorum.
Çorbaların
hası lezzetinin yanında içinde buğdayın, ve yoğurdun, su ve yumurtadan başka hiçbir
şeyin olmaması yağ yok tam bir diyet çorbası mı ne? Sizce de öyle değimli etsiz
olarak hazırladım ama en kısa sürede etlisinde denemek istiyorum daha zengin
malzeme ile hazırlanan etli lebeniye çorbası yapmaya değer lezzetlerden.
İşte
Mardin yöresel lezzetlerinden birisi olan etsiz lebeniye çorbası tarifi
geliyor.
Mardin
Lebeniye Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:
1
su bardağı aşurelik buğday
3
su bardağı buğdayı haşlamak için su
2
su bardağı su
Lebeniye
çorbası terbiyesi için malzemeler:
3
su bardağı yoğurt
1
adet yumurta
Tuz
Üzeri
için:
Taze nane
Mardin
Lebeniye Çorbası Hazırlanışı:
Çorbayı
hazırlayacağınız tencere açık ağızlı ve geniş ve derin olarsa daha rahat
pişirirsiniz.
Lebeniye
çorbası için aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatın.
Islattığımız
buğdayı açılana kadar iyice pişirelim düdüklüde tercih edebilirsiniz.
Derin
bir kapta yumurta ve yoğurdu iyice çırpalım akıcı bi kıvam olana kadar.
Pişmiş
olan buğdayı bir elimizle karıştıralım diğer elimizle de hazırlamış olduğumuz
terbiyeyi ilave edelim ama hızlıca karıştıralım.
Terbiyeli
yoğurdu ilave ettikten sonra üzerine iki 2 su bardağı suyu ilave edelim ve
kaynamaya başlayana kadar hiç bırakmadan karıştıralım.
Kaynamaya
başladıktan sonra 8 – 10 dakika kadar
daha kaynattıktan sonra altını kapatalım ilk sıcaklığı geçtikten sonra tuz
ilave edelim içine nane yaprakları tercih edebilirsiniz.
Servis
edeceğiniz zaman üzerine nene ile süsleyerek servis edilir afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder