8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nedir? Neden Kutlanır?

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nedir? Neden Kutlanır? 

Dünya kadınlar günü diye bir gün var ama bugün nasıl ve hangi koşullardan sonra kutlanmaya başlandı bu benden merak konusu oldu bir kaç gündür. Nereye gitsem bu hafta kadınlar günü etkinliği davetleri protokol kutlamaları şiirleri ve etkinlikler boy göstermiş durumda peki ama nedir dünya kadınlar günü kadınlar neden böyle bir günde anılıyor?  Hem de tüm dünyada!!! Sizlerde benim gibi merak etiyseniz kahvenizi alın okumaya devam J

Yarın dünya emekçi kadınlar günü olarak bildiğimiz ama anlamanı neden oluştuğu hakkında bilgisi olmayanlara işte yanıtı. 

Dünya emekçi kadınlar günü dolayısıyla herkesten öncelikle bir çiçek olarak sunmak isterdim tanıdığım emekçi kadınların sayısı çok fazla aslında ama buradan kutlama ile yetinmek zorundayım sanırım.

Bende bir kadınım emekçi olmak için illa maaşlı bir işin olması anlamına da gelmediğini düşünüyorum zaten ev hanımlarının işi çalışan kadından da zor onların maalesef bir mesaisi bile yok o kadar ki emekçiler yani gerisini siz düşünün çalışan kadının hayatı ise gerçekten daha da zor.
Geçenlerde görüştüğüm çalışan bir anneyle sohbet ederken kullandığı cümle beni çok etkilemişti doğrusu nasılda yeri geldi cümleyi paylaşmak için şıp diye oturacak aslında bu söz emekçi kadınlar günü için gelsin ( çalışan kadın köle kadın demişti)L

Her şeyin bir hikayesi vardır ya işte dünya emekçiler gününün de kısaca hikayesi:

Dünya kadınlar günü 8 mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi şartlarda çalışmak istemeleri sonrasında bir tekstil fabrikasında greve başlamaları ile başlamıştır. Bu greve polisin işçilere müdahale etmesi  ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinden sonra çıkan yangında 129 kadın işçinin fabrika önünde kurulan barikat nedeniyle  kaçamaması sonucunda can vermiştir. Bu olay sonrasında ölen işçilerin cenaze törenine 10.000 aşkın kişi katılmıştır. 26- 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Clara Zetkin ‘in 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirmesi ile öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Türkiye’de Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlamaları 1921 Yılında başlamış ara verilmiş olduğu yıllarda yok değil ama her yıl farklı etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.


Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasa da 1984 tarihinden sonra her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlamıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar