Fellah Köftesi Tarifi - Domates soslu fellah köftesi nasıl yapılır?

Fellah Köftesi Tarifi - Domates soslu fellah köftesi nasıl yapılır? 
Hatay ‘da yaşıyorsanız günlerde ve ikindi çaylarında karşınıza sıkça çıkan tarifler arasında yerini alan tarif olarak çıkacak fellah köftesi yapması biraz zahmet istese de yapanları çoktur.Bulgur sevenler bu tarifi içiniz rahat yapabilirsiniz nedeni ıspanaklı ve domates soslu olarak yapılan bu lezzet çok eski bir tarif.

Elinizin altında bulgurunuz varsa sonraki malzemeler ile hazırlayacağınız tarif sarımsaklı bol yoğurtlu olarak ta yapabilirsiniz ama bu tarifi domatesli bol sarımsaklı veya ıspanaklı olarak yapmalısınız daha çok lezzetli oluyor.

Biz Hatay’lılar en çok yemeklerde kullandığımız baharatlardan birisidir kimyon, baharat denilince bir çok yemekte illaki olacaktır olmazsa olmazımızdır da denilebilir.

Fellah köftesi yapacaklara her zaman tüketmek istiyorsanız hamurunu difrizinize atabilirsiniz. Çıkarıp yuvarlamak kalır geriye oda fazla zamanınızı almaz.

Hamuru iyi yoğurmak en önemlisi hamur özleşmesi ve birbirinden ayrılırsa kaynama esnasında dağılacaktır.

Köftelik bulgura yumurta kırmayı ben çok sevmiyorum ama ilk yapanlara tavsiye ederim biz yoğurma işlemini iyice yaptığımız için gerek kalmaz ama siz ilk denemeniz ise tarife yumurta koyabilirsiniz.
Domates Soslu Fellah Köftesi Tarifi İçin Gerekli Malzeme:
1,5 su bardağı ince bulgur
1,5 yemek kaşığı un
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Kimyon
Domates Sosu İçin:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş iri sarımsak
Yarım şişe domates konservesi ( konserve olmayanlar için 3-4 adet orta boy domates rendelenmiş)
Maydanoz
Tuz


Domates Soslu Fellah Köftesi Hazırlanışı:

Köftelik bulguru elinizde yoğurmayı bilmeyenlere pratik bir yöntemi var elinizin altında eğer kıyma makinesi varsa ondan 2 defa çekmeniz yeterli olacaktır.

Köftelik bulguru yoğurma kabına alalım üzerine 1 su bardağı ılık su ilave edelim ve demlenmeye bırakalım.

10 dakika suyunu çeken bulgurun üstüne biber salçası, kimyon ve tuz ilave edelim ve iyice yoğuralım.

Elimize yapışmayana kadar ara ara az su ekleyerek yoğuralım avucumuzun içinde yuvarlanıp dağılmamaya başlayınca olmaya başlamış demektir.

Eee emek isteyen bir tarif demiştim ama eli hızlı olanlar 30 dakikada hazırlayabilir 4 kişilik tarifi.
Yoğurma işlemi biten köfteye sıra geldi son halini vermeye üzerine unu ilave edelim ve unu çok az su ilave ederek yedirelim ve yoğuralım tekrar kontrol edelim ve yuvarlanınca dağılmayan hamurunuz hazır olmuş olacaktır.

Hemen bilye büyüklüğünde aldığımız hamuru yuvarlayalım ve serçe parmağımızın ucu ile bastırarak şekil verdirelim.

Hepsi bu tüm işlem hamur bitene kadar devam edelim. ( burada her zaman size yardım etmek isteyen kızlarınızı yanınıza alabilirsiniz onlar yuvarlar siz şekil verirsiniz hem de onların size yardımcı olduğunda onların özgüvenlerin gelişmelerini sağlayabilirsiniz.)

Unladığınız bir kaba düzenli olarak yerleştirin.

Gelelim bir yandan haşlamaya ve sosu hazırlamaya.

Sarımsakları iyice ezelim ve zeytinyağın da kokusu çıkana kadar kavuralım üzerine konserve (vaya rendelenmiş domates ilave edelim) tuz attıktan sonra kısık ateşte en az 10 dakika pişirelim sos içine isterseniz 1 adet şeker ilave edebilirsiniz.

Göz ayarı fellah köftelerini haşlamak için su ilave edelim tencere ve kaynamaya başlayınca makarna gibi tuz ilave edelim ve köfteleri içine atalım karıştırmadan pişirmeye bırakalım.

10 dakika sonra fellah köftelerini pişip pişmediğine bakın pişmiş olması gerek değilse birkaç dakika daha pişirin.

Haşlanmış fellah köftelerini süzgeçten geçirin suyunun iyice süzüldüğünde servis yapacağınız kaba alabilirsiniz.

Pişmiş olan sosa altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ilave edin ve sıcak sos ve ılık fellah köfteleri üzerine dökün harmanlayın ve servise hazır afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar