Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Neler?

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Neler? 
Yoğurt mayalamak zor iş değildir ama tutması için püf noktalarını iyi bilmek gerekiyor hamur mayalamada ve yoğurt mayalamayı geleneksel olarak bilmek ve uygulamaya zamanı olanlar evde yapmayı veya köyde akrabaları olanlar (şanlı kişilerden onlar) her  zaman sütü kendisi mayalar hatta yeni moda olan organik tarımdan sonra organik yumurta ve süt ürünleri de eklendi b beni çok mutlu eden gelişmelerden merdiven altı hazırlanan yoğurtlar süt ürünlerinden hazırlanmış gıdalar soframızda çünkü.

Yoğurt mayalamak zorluğu var mı? Kesinlikle yok evliliğinde yeni yeni mutfağa giren ve evde her şeyini kendisi hazırlamak isteyenlerin öğrenmiş gerekenlerden bir tanesi de yoğurt yapmaktır.
Ev yoğurdu yapmanın en güzel yanı doğal olduğu için uzun süre kimyasal kalıntıları içinde barındıran kıvamı oldukça koyu ve ağzınızda pütür pütür olan içinde unsu unsu kokan bir kokusu olmasıdır.

Hazır kutularda satılan yoğurtlardan ayranı bile tadı olmuyor kendiniz evde hazırladığınız yoğurttan yaptığınız ayranlarla bunu teste edebilirsiniz ve aradaki farkı görebilirsiniz.
Evde nasıl yoğurt mayalanır sorusuna geçelim sütünüz kalitesine göre yaptığınız yoğurttun da lezzeti değişecektir.

İnek cinsine göre veya koyun sütünün ne kadar doğal beslendiği alakalıdır sütün kalitesi de.
Sütünüzün doğal ve katkısız olduğunu sorun eğer sütü satın alıyorsanız size satan kişiye içine karbonat olup olmadığını sorun.

Süt satıcıları içine karbonat koyarlar sütün kesilmesini engellemek için ama bu sütü farkında olmadan çocuklarımıza da içiririz ben bu konuda çok titiz davranırım en doğal sütü alma yolunda iyi bir araştırma yaparım sütü birinci elden alırım imkanlar dahilinde en iyisi ve en doğalını araştırmadan sütü satın almayın.

Yoğurt nasıl mayalanmalı evet konumuz sütün mayalanması ama sütün pişirme aşamasında dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Sütü içinde bir çelik kaşık varken 5-6 dakika iyice kaynatın kaynatma esnasında taşma olmaması için başında bekleyin.

İyi kaynamış olan süt arada karıştırarak daha hızlı soğumasına özen gösterin.

Sütü mayalama aşamasına geleceği zamana kadar üstüne beyaz ince bir bez veya süzgeç yerleştirin böylelikle içine herhangi bir toz, veya böcek düşme engellemiş olursunuz ne kadar hijyen olarsa o kadar iyi.

Sütü oda sıcaklığında üstünü aşırı örtmeden mayalayın bu kış ayı için geçerli. Yaz mevsiminde üstüne kesinlikle bir şey örtmeyin ağzını kapatmanız yeterli olacaktır.

Ev tipi yoğurtları tuttuktan sonra kesinlikle ilk gün yoğurtu kullanmayın.

Yoğurt mayalayacağınız yoğurttun ekşi olmamasına dikkat edin mayalanan yoğurt en az 7 gün ekşimeden tüketmek istiyorsanız bu önemli kullandığınız yoğurt tatlı olmalı.

Peki sütü mayalayacağınız yoğurt hazır yoğurt olursa olur mu? Kesinlikle hayır yanıtını vereceğim tecrübeyle sabit diyerek sütünüzü mayalayacağınız yoğurt el yapımı yoğurt olmalı yoksa yoğurtunuz sünecektir ve beklediğiniz yoğurt yerine kaşıkta sünen ve tadından bir şey anlamayacağınız bir tat ortaya çıkacaktır.

Evde Yoğurt Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:

3 litre süt

1 çorba kaşığı yoğurt



Evde Yoğurt Hazırlanışı:

Sütü tencereye koyarken kalın bir süzgeçten geçirelim süt size süzülmüş gelse bile mutlaka süzün bunun için kalın bir beyaz bezden de faydalanabilirsiniz.

Kaynayan sütü mayalayacağınız kapa alın ve soğuması için üzerine bir beyaz bez veya sık elekli süzgeç tercih edebilirsiniz.

Serçe parmağınızı yakmayacak hale gelen sütün mayalanma vakti gelmiştir.

Bir kaseye bir çorba kaşığı yoğurdu koyun ve iyice karıştırın üzerine bir çay bardağı kadar süt ekleyerek iyice yoğurdu sütle buluşmasını sağlayın mayalanacak yoğurta buluşturun iyice karıştırın.

Mayalandıktan sonra 5-7 saat gibi bir sürede hiç kımıldatmadan mayalanacağı bir yere sabit olarak bırakın üzerine ince bir bez veya sofra ile örtün.

Mayalanan yoğurdu buzdolabına alın ve 1 gün sonra tüketmeye hazır ne güzel ayran olur bu yoğurtdan çocuklar için olsun sofrada olsun içiniz rahat ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar