Tuzluyoğurt Tarifi-Tuzluyoğurt Nasıl Pişirilir?

Tuzluyoğurt Nasıl Yapılır?Tuzluyoğurt Nasıl Pişirilir? 

            Hepimizin yöresine ait özel tarifler ve lezzetler var tabi bizimde. Hatay denilince ilk akla gelen kabak tatlısı olsada yemek kültürü oldukça geniş bir yelpazeye sahip tatlıdan biber salçasına narenciden, zeytine, incirden, bir çok baharatına ve çeşitli kahvaltılıklarına kadar bir çok yöresel özgün ve tamamen doğal tarifler var ben daha küçük bir bölümünü girebildim diyebilirim tarifleri daha sırası ve zamanı geldikçe elimden geldikçe en doğal hali ve doğru ölçülerde paylaşmaya devam ediyorum işte bugünde hataya özgü ve yöre halkı tarafından çok sevilen kahvaltı soralarının vazgeçilmezi, salataların, çorbaların vazgeçilmezi diyebileceğimiz bir lezzet var tuzluyoğurt.

           Tuzluyoğurt mevsiminde pişen sadece keçi sütünden hazırlanan tamamen katkısız oluşu ve lezzeti ile Hatay sofrasında olmazsa olmazlarından bi lezzettir. Tuzluyoğurt yapmak oldukça meşakketli ve dikkat isteyen bir emek sonucu pişmesi kıvamı ve tadındaki lezzet yılların verdiği damak tadı hiçbir Hataylı sanırım hayır demez. Tuzluyoğurt sadece nisan ayının son günlerinde pişmeye başlayan yaylarda



keçileri bol olan sürülerden elde edilen sütle pişirilen, ağustos ayına kadarki mevsim arasında pişirilen bir lezzettir. Tuzluyoğurt pişirmeyi yeni nesil pek fazla bilmese de birçok kişi kendine yetecek kadar zamanı gelince yapmayı ihmal etmez. Tuzluyoğurtu mayıs ayında yapmıştı annem ben bu zamana kadar neden sizlerle paylaşmadım bilmiyorum işte görselleri emek olunca sanırım lezzet ortaya daha çabuk çıkıyor.

             Tuzluyoğurt evde pişecek bir lezzet değildir mutlaka odun ister ateş görmek ister ocakta tuzluyoğurt hiç denmedim duymadım ama yapmak isteyene ev tipi ocakta olur mu? Diye soranlar olursa neden olmasın diyebilirim ama öyle çok denemeyin sonra pişman olursun. Bu lezzeti paylaşmaktan ayrıca onur duyuyorum annemin ellerine sağlık mis gibi çorbalarda, salatalarda, kahvaltılık soframızdan eksik etmiyoruz.
Tuzluyoğurt İçin Malzemeler:
10 kilo keçi sütü
1 çay bardağı keçi yoğurdu
Kalın tuz (salamuralık)
Cam kavanoz
Sıfır cam kavanoz kapakları

Tuzluyoğurt Nasıl Pişirilir?

1-Sütü pişirdikten sonra içine kepçeyi bırakalım ve 5 dakika kaynatalım. Sütü ocaktan indirdikten sonra soğumaya bırakalım. Ilık olan sütü bir bardak keçi yoğurdu ile mayalalım ve üstünü bir sofra bezi ile örtelim.

2-Süt mayalanınca üstünü açalım mayaladığımız yoğurdu buzdolabına koymadan evin en serin yerinde bırakalım biraz ekşimesi için. 1 gün sonraki güne kadar yoğurt kalacak içiniz rahat olsun biraz ekşimesi lazım.

3-1 gün sonra sabahın en erken saatinde kalmak zor olsa da kalkıyorsunuz (köyde isteseniz de uyuyamıyorsunuz zaten) güneş doğmadan ocağa yoğurdu koymak için koyuluyoruz.
Tüm yoğurdu pişirme leğenine döküyoruz içine 1 avuç kadar tuz atıyoruz. Ve içine tahdadan yapılmış karışma aparatı ile iyice çırpıyoruz önce ocağın altını yakmadan çırpılmış keçi yoğurtu pişmeye hazır.
Ocağın altını yakıyoruz ve tuzyoğurtun pişme serüveni başlıyor.


4-Ocağın altını ne çok nede az yakmak gerekiyor ve sürekli karıştırma şart yoksa dibine tutuyor yani pişene kadar ateş başında karıştırmanız gerekiyor. Yoğurt kaynaya kaynaya pişerken öyle bir kıvam alıyor ki kaynamaktan önce akıcı mayonez kıvamına sonrasında domates salçası kıvamı alıyor göz göz kaynamaya başlıyor sonrasında sıçramaya başlıyor bundan sonrası pişmeye yakın demek altındaki tüm alevli yanan odunlar kaldırılıyor. 

5-10 dakika daha pişiriliyor sonrasında tuz ayarı yapılıyor tuzu az olursa bozulma ihtimali yüksek olur biraz tuzu baskın olacak. sıcak sıcak hemen cam kavanoza koymanız gerek sonrasında sıcak sıcak kaynarken kavanozun ağzını sıfır kapaklarla kapatıyoruz ve soğumaya alıyoruz cam kapakları açılana kadar kesinlikle bozulma olmaz açıldıktan sonra en kısa sürede bitiriyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar