Kışlık Konserve Domates Yapılışı

Kışlık Konserve Domates Tarifi:
Kışlık domatesi eskiden kurutulurdu çok da güzel olurdu ama benim yaşadığım yerde kurutmak sanırım imkansız denedim Gaziantep, gibi havası nemsiz olmadığından kurumadı o kadarda emeğim boşuna gitti ama öğrendim ki bir daha yapmayacaksınız o zaman. Dolmalık patlıcan, fasulye, biber oldu ama domatesi yapamadım. Kışlık ev yapımı ürünleri mevsiminde yapmak isteyenler artık difrizi tercih ede dursun eski yöntemlerin tadından hala vazgeçmeyenler vardır. Kış mevsimi boyunca elimizin altında doğranmış hazır domates yapmak isteyenlere işte son derece kolay demeyeceğim ama emeksizde bir şey olmadığını bildiğinizi düşünerek zahmeti olan ama lezzeti olan bir konserve tarifi. Tarifi mutlaka ama mutlaka bursa domates cinsinden yapmanızı tavsiye ederim sulanma olmadığından konservede tercih edilen domates türüdür. Köy domatesleri sera içinde yetişmemiş domatesler sulandığı için konservede suya kesiyor yoğun eski tatından dolayı yenmiyor. Hadi bakalım bayanlara konserve yapmaya.
Yapacağınız ölçü kadar alın biz 40 kilo yaptık ama kalabalık ailelere ancak yeter
Kışlık Konserve Domates İçin Malzemeler:
40 kilo bursa domates
1 kilo tatlı kırmızı biber
Zeytinyağı
Tuz
Ve en önemli malzeme sıfır kapak



Kışlık Konserve Domates Hazırlanışı:

1-Öncelikle domatesleri aldıktan sonra yıkayın önce sonra sıcak su dolu büyük bir leğen içine alın.

2-Kabukları soyalım ve yemeklik olarak doğrayalım ne iri ne küçük.

3-Biberleri yıkayıp ince olarak doğrayalım.

4-Şimdi sıra geldi en zor aşamasına, zeytinyağını tencereye alalım ve içine bir miktar biber ilave edelim biberler 1-2 dakika kadar pişirelim ve üzerine doğranmış olan domatesi ilave edelim ve çok az tuz atalım karıştırıp ağzını kapatalım kaynaması için.

5-Bizim tenceremiz küçük olduğu için 3-4 dakika pişirdik ama sizin tencereniz büyük ise yapacağınız miktara göre elinizin altındaki tencereyi kullanabilirsiniz. (az olarak pişirilince daha iyi oluyor)

6-Kaynamaya başlayan domatesler bir miktar daha tuz ilave edelim 3-5 dakika daha kaynatalım ve altını kapatmadan temiz 1 kiloluk veya 500 gr’lık cam Paşabahçe, kavanozlarına yerleştirelim kaynar olması gerekiyor tencereyi ocaktan almayın altını kısın.

7-Koyduğunuz domatesleri bekletmeden hemen kenar kısımlarını silin tabi elinizde kalın mutfak eldiveni veya kalın havlu olsun ve ağzını sıkı, sıkı kapatın sıfır kapaklarla ve hemen ters çevirin ters çevrilmiş halde soğuyana kadar kalacağı için kımıldatmayacağınız yere koyun direk olarak.

8-Tüm malzeme bitene kadar işleme devam elinizi yakmamaya dikkat edin koyarken.

9-Kapakları sıfır oldukları için kirli olacaktır suya tutmak yeterli olmayacaktır biz 5 dakika kaynattık isterseniz daha hijyenik olsunlar diye.

10-Bozulma olmaması için dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası kapakların sıkı kapanması ve tuzu abartmamanız.


11-Salamuralık tuz tercih edin. Tarif üç yıldır hiçbir sorun çıkmadı sizde memnun kalırsınız umarım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar