Kışlık Konserve Domates Yapılışı
Kışlık Konserve Domates Tarifi:
Kışlık domatesi eskiden kurutulurdu çok da güzel olurdu ama
benim yaşadığım yerde kurutmak sanırım imkansız denedim Gaziantep, gibi havası
nemsiz olmadığından kurumadı o kadarda emeğim boşuna gitti ama öğrendim ki bir
daha yapmayacaksınız o zaman. Dolmalık patlıcan, fasulye, biber oldu ama
domatesi yapamadım. Kışlık ev yapımı ürünleri mevsiminde yapmak isteyenler
artık difrizi tercih ede dursun eski yöntemlerin tadından hala vazgeçmeyenler
vardır. Kış mevsimi boyunca elimizin altında doğranmış hazır domates yapmak
isteyenlere işte son derece kolay demeyeceğim ama emeksizde bir şey olmadığını
bildiğinizi düşünerek zahmeti olan ama lezzeti olan bir konserve tarifi. Tarifi
mutlaka ama mutlaka bursa domates cinsinden yapmanızı tavsiye ederim sulanma
olmadığından konservede tercih edilen domates türüdür. Köy domatesleri sera
içinde yetişmemiş domatesler sulandığı için konservede suya kesiyor yoğun eski
tatından dolayı yenmiyor. Hadi bakalım bayanlara konserve yapmaya.
Yapacağınız ölçü kadar alın biz 40 kilo yaptık ama kalabalık
ailelere ancak yeter
Kışlık Konserve Domates İçin Malzemeler:
40 kilo bursa domates
1 kilo tatlı kırmızı biber
Zeytinyağı
Tuz
Ve en önemli malzeme sıfır kapak
Kışlık Konserve Domates Hazırlanışı:
1-Öncelikle domatesleri aldıktan sonra yıkayın önce sonra
sıcak su dolu büyük bir leğen içine alın.
2-Kabukları soyalım ve yemeklik olarak doğrayalım ne iri ne
küçük.
3-Biberleri yıkayıp ince olarak doğrayalım.
4-Şimdi sıra geldi en zor aşamasına, zeytinyağını tencereye alalım
ve içine bir miktar biber ilave edelim biberler 1-2 dakika kadar pişirelim ve
üzerine doğranmış olan domatesi ilave edelim ve çok az tuz atalım karıştırıp
ağzını kapatalım kaynaması için.
5-Bizim tenceremiz küçük olduğu için 3-4 dakika pişirdik ama
sizin tencereniz büyük ise yapacağınız miktara göre elinizin altındaki
tencereyi kullanabilirsiniz. (az olarak pişirilince daha iyi oluyor)
6-Kaynamaya başlayan domatesler bir miktar daha tuz ilave edelim
3-5 dakika daha kaynatalım ve altını kapatmadan temiz 1 kiloluk veya 500 gr’lık
cam Paşabahçe, kavanozlarına yerleştirelim kaynar olması gerekiyor tencereyi
ocaktan almayın altını kısın.
7-Koyduğunuz domatesleri bekletmeden hemen kenar kısımlarını
silin tabi elinizde kalın mutfak eldiveni veya kalın havlu olsun ve ağzını sıkı,
sıkı kapatın sıfır kapaklarla ve hemen ters çevirin ters çevrilmiş halde
soğuyana kadar kalacağı için kımıldatmayacağınız yere koyun direk olarak.
8-Tüm malzeme bitene kadar işleme devam elinizi yakmamaya
dikkat edin koyarken.
9-Kapakları sıfır oldukları için kirli olacaktır suya tutmak
yeterli olmayacaktır biz 5 dakika kaynattık isterseniz daha hijyenik olsunlar
diye.
10-Bozulma olmaması için dikkat etmeniz gereken en önemli püf
noktası kapakların sıkı kapanması ve tuzu abartmamanız.
11-Salamuralık tuz tercih edin. Tarif üç yıldır hiçbir sorun
çıkmadı sizde memnun kalırsınız umarım.
Yorumlar
Yorum Gönder