Peynirli İrmik Helvası Tarifi

Peynirli İrmik Helvası Tarifi:
Hatay denilince ilk akla gelen tatlı kabak tatlısı ve künefe gelir bazı tatlılar özel olarak yapılır. Hatay’da peynir sündürmesi olarak bilinir aslında tatlı taze süt ile yapılan peyniri hiç unutmuyorum annemin arkadaşı yapardı çocukken peyniri öğleye kadar sıcak da bekletirdi ve sonrasında el yapımı olabildiğince doğal tereyağı ile kavurduğu irmik ile buluştururdu tabi her evde yapılmazdı ve her kes tutturamıyor bu tatlıyı. Evine misafir olduğumuz İmran hanım, çok başarılı olarak hazırladığı tatlıyı sizinle paylaşmam için her karesinde eşlik etmeme izin verdiği için ayrıca teşekkür ederim lezzeti de harikaydı her şeyi ile mükemmel bir tat. Tarifte ölçü kullanmış ama yaklaşık olarak ölçüleri verdi göz ayarı oturmuş olan hamarat ev hanımlarından olunca ölçüye pekte ihtiyaç olmuyor işte tarifi.
Tarif Hatay yöresine ait başka tariflere yakın olabilir ama bu tarif peynirli irmik helvası olarak 
biliniyor.
Peynirli İrmik Helvası İçin Malzemeler:
2 su bardağı irmik
500 gr künefe peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı
Şerbeti için
1 litre süt
1 kg şeker
Birkaç damla limon
Üzeri için: tarçın, fıstık, fındık, ceviz


Peynirli İrmik Helvası Hazırlanışı:

1-Öncelikle şerbeti hazırlayalım şerbet malzemelerini ilave edelim tencereye ama limonu en son şerbet olmaya yakın damlatalım.

2-Tereyağını ocağa alalım üzerine irmiği ilave edelim ve kavuralım rengi dönene kadar.

3-Soğumuş olan şerbeti kavrulmuş olan irmiğin üstüne ilave edelim ve karıştıralım.

4-Altını kısalım ve kısık ateşte irmik suyu çekene kadar arada karıştıralım.

5-Ocaktan alamı suyunu çeken irmik üzerine elimizle ezdiğimiz peyniri dökelim ve karıştıralım.

6-Ocağa tekrar alalım ve altını kısalım peynirler erimeye başlayınca sıra geldi tahta kaşıkla peyniri sündürmeye.

7-İrmik helvasını iyice sündürmeniz gerecek karıştıra, karıştıra kıvam alacak olan helva içinde peynirler tel, tel olacak ve irmik ile bir bütün oluşturuyor.


8-Sıra geldi servise kaşıkla az bir miktar alın peynir uzadıkça uzuyor zaten sıcak olarak servis şart olan helva üzerine istediğiniz kuru yemiş  ile tüketin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar