Sürk Tarifi Ve Zeytinyağı İçinde Kışa Hazırlanışı
Sürk Tarifi:
Hatay önemli bir yere sahip olan kahvaltı için hazırlanan ve
her mevsim tüketilen bir kahvaltılık çeşidi olarak yapılıyor. Kahvaltı vazgeçilmez
ve yöresel tatlara ilgi duyanlar kendinizde evde yapmak istiyorsanız işte aynı
tarifin hem zeytinyağı içindeki ve kurutulmak için hazırlanışı. Bildiğim ve
kayınvalidemden gördüğüm gibi yapmaya çalıştım büyüklerin eline su dökemeyiz
ama fena olmadı tadı. Kışa hazırlık yapmak isteyenler fazlaca yapabilirler burada
sürk ile salata ve börek de yapılıyor onun için az olarak yapılmaz hiçbir zaman.
Sürk İçin Gerekli Malzemeler:
1,5 kilo çökelek
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı iri yaprak kekik
Bol kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Zeytinyağı İçinde Sürk İçin Malzemeler:
1 litrelik kavanoz
Zeytinyağı
Sıfır kavanoz kapağı
Sürk Hazırlanışı:
1-Tüm malzemeleri bir kaba alalım ve iyice elimizde yoğuralım
yoğurma işlemi aynı kısır yoğurur gibi tüm malzeme iyice ezilecek ve çökelekte topak
kalmaması gerekiyor.
2-Yoğurma işlemi bittikten sonra elimizin orta yerine yumurta
büyüklüğünden az biraz daha küçük veya büyük olabilir.
3-Avuç içimizde şekil verelim ve kurutacağımızı fırın
tepsisine dizelim aralıklı olarak üstüne tülbent ile kapatalım.
4-İsterseniz kuru sevmeyenler için streç film sarabilirsiniz
ben kuruttuğum için streç film sarmadım.
Zeytinyağında Sürk Hazırlanışı
5-Zeytinyağının içine koymak için ayardım birazını küçük çeri
domates büyüklüğünde yine avuç içimizde yuvarlayalım ve tüm sürk bitene kadar
devam edelim.
6-Küçük sürkler bitince litrelik cam kavanoz içine önce az
zeytinyağı sonra sürkleri ilave edelim zeytin yağını sürk koydukça ilave edelim
sürkler şekli bozulmaması ve dağılmaması için.
7-Kavanoz dolunca sıfır kapakla kapatalım ve en az 1 ay sonra tüketmeye başlayalım.
8-Sürk yapıldıktan sonra eskidikçe lezzet kazanır taze olarak
tüketilebilir ama eskiyen sürk daha lezzetledir.
Yorumlar
Yorum Gönder